Indløbskurven er tom

Keld Helmer-Petersen

Evighedskalender

Lagerstatus: På lager

99,00 DKK

Keld Helmer-Petersen –
Kunstpionér med internationalt format


“Mine billeder skal ikke ‘ligne noget’. De skal bare ligne billeder.” Sådan sagde Keld Helmer-Petersen i 1948, og da var han tidligt ude. For på det tidspunkt blev fotografiet i Danmark først og fremmest dyrket for dets evne til at dokumentere ‘noget’. Keld Helmer-Petersen introducerede et kunstnerisk fotografi, hvor billedet selv med dets linjer og strukturer var det væsentlige – frem for den virkelighed, det skulle forestille. Hans første udgivelse 122 Farvefotografier fra samme år viste eksemplarisk de æstetiske kvaliteter i denne formalistiske tilgang. Bogen indeholdt en serie formeksperimenter med tydelig inspiration fra den tyske stilretning Neue Sachlichkeit og særligt fotografen Albert Renger-Patzsch. 122 Farvefotografier betragtes stadig, også internationalt, som et pionerværk inden for modernistisk  fotografi. Kalenderen her viser et udvalg fra bogen.


Undertitlen på 122 Farvefotografier er “Iagttagelser ved K. Helmer-Petersen”. Det nøgterne, næsten ydmyge ordvalg rammer plet: Bogen er skabt af en kunstner med en enestående evne til at observere. Under Keld Helmer-Petersens blik bliver hverdagsting som grønthandlerens tomater, vejskilte eller en stribe rustne tønder til æstetisk form. Billederne viser ikke den tredimensionelle dybde, vi er vant til fra fotografi. I stedet opstår en verden forvandlet til flade, hvor figur og farvefelter danner et billede i sin egen ret. Arbejdet er kendetegnet ved en fremragende sans for farve, komposition og detaljer, der i Keld Helmer-Petersens optik forvandler sig til næsten abstrakte mønstre.


Da bogen udkom i 1948, var farvefotografi stadig uudforsket som kunstnerisk medie. Den vakte derfor opmærksomhed, ikke mindst i USA, hvor magasinet LIFE valgte at bringe syv sider med bogens billeder, og den sikrede Keld Helmer-Petersen et stipendium til det prestigefyldte Institute of Design i Chicago. I dag er 122 Farvefotografier en klassiker. Når man betragter fotografierne et for et, forstår man hvorfor: formens poesi er langtidsholdbar.

Keld Helmer-Petersen
Klik for at se større billede

Flere visninger

Udgivet 2016
Sider 12 (29x29cm.)
Forfatter Keld Helmer-Petersen