Indløbskurven er tom

Daells Varehus

Evighedskalender

Lagerstatus: På lager

99,00 DKK

Daells Varehus-kataloger på Det Kgl. Bibliotek


Journalisten og forfatteren Erik Nørgaard har engang kaldt Daells Varehus-kataloger for Danmarks vigtigste kulturhistoriske tidsskrift! Takket være loven om pligtaflevering har Det Kgl. Biblioteks Småtrykssamling en næsten komplet samling kataloger. Og måske havde Erik Nørgaard fat i noget – varehuskataloger er blandt meget andet blevet brugt til rekonstruktion af 1930’erne og 1940’ernes mode til DR-serien Matador (1978-82).


Her i kalenderen præsenteres et udvalg af de smukkeste og mest iøjnefaldende forsider fra 1910’erne til 1950’erne. Hele samlingen fra alle årene kan ses på Det Kgl. Biblioteks hjemmeside www.kb.dk til eftertanke og fornøjelse.


Daells Varehus blev oprettet af brødrene Christen og Peter Møller Daell. Det begyndte under navnet Varekontoret som et postordrefirma efter amerikansk forbillede, og man annoncerede i ugeblade som Hjemmet. De første 421 pakker blev sendt i 1906 og i 1910 var man allerede oppe på 50.959 pakker. Samme år tog man navnet Daells Varehus, og i 1912 åbnede varehuset i Nørregade i København.


Daells Varehus sendte farvestrålende kataloger til hele Danmark. Det første kom i 1911 med en lille snor i, og på bagsiden af kataloget anbefales det at hænge det op i snoren, ”saa har De det altid let ved Haanden!”


De mange kataloger er i dag bevaret i Småtrykssamlingen på Det Kgl. Bibliotek. Samlingen kan benyttes af alle – forskere såvel som den alment interesserede bruger. De ældste småtryk i samlingen stammer helt tilbage til 1601, og i dag fylder Småtrykssamlingen ca. syv km og vokser med 100 meter årligt. Man kan finde materiale om så forskellige emner som Christiansborg Slots Brand 1884, andelsbevægelsens historie, de første fortrykte julebroderier og Københavns koncertrepertoire.

Daells Varehus
Klik for at se større billede

Flere visninger

Udgivet 2015
Sider 12 (29x29cm.)